Skip to main content
U slikovitom selu Gdinj niknuo je jedinstveni vrt fjori fôra garden; pravi Hvar u malom s obiljem samonikloga bilja koje svjedoči o bioraznolikosti otoka Hvara te tradicionalnoj marljivosti otočana i njihovom suživotu s prirodom.

Kao i drugi vrtovi na otoku, i ovaj je plod dugotrajnog, dobro planiranog rada: prostor nekadašnjeg vinograda i polja lavande i ružmarina, obrastao raslinjem, pažljivo je raskrčen, a stari suhozidi ručno su presloženi kako bi se parcela pravilno podijelila na šest manjih polja. U gredice je potom posađeno sjemenje te prenesene reznice i odrasle samonikle biljke sakupljene na različitim područjima otoka Hvara.
Svako od šest polja posvećeno je posebnoj skupini biljaka koje su otočani stoljećima koristili u svakodnevnom životu: jestivih biljaka, biljaka za izradu kozmetičkih i ljekovitih preparata, biljaka za izradu i bojanje tekstila… Kroz polja vodi kružna staza, sve do odmorišta – mjesta za prezentaciju i degustaciju autentičnih otočkih proizvoda, pomno odabranih za brand fjori fôra.

Posjetitelji mogu uživati u ugodnoj samostalnoj šetnji vrtom i razgledavanju biljnih bazena, fotografirati se u odijelu pčelara ili vozača cvjetnog oldtimera te posjetiti trgovinu s jedinstvenim suvenirima. Uz to, očekuju ih i organizirani edukativni programi sa stručnim vodstvom: na primjer, degustacijska tura vrtom u kojoj mogu upoznati biljni svijet Hvara putem svih osjetila, ili tura posvećena aromaterapiji koja će im predstaviti ciklus proizvodnje eteričnih ulja.

Brand fjori fôra slavi esenciju načina života na otoku Hvaru, oličenu u obitelji Ćurin koja se bavi uzgojem lavande od 1955. godine. Biljne nasade i samoniklo bilje obrađuju i beru kao nekad, ručno, bez uporabe mehanizacije, a iz njih dobivaju potpuno prirodne proizvode na bazi eteričnih ulja te začine. Svi ti proizvodi okupljeni su u brand fjori fôra, čiji dizajn ambalaže s tradicionalnim likovnim motivima biljaka i ime koje na dijalektu znači “cvjetovi Hvara”, donose komadić Mediterana u svaki dom.

Fjori fôra garden dragocjena je posveta ljudskoj ustrajnosti i predanosti prirodi te neizostavno odredište za svakoga tko želi omirisati, kušati i doživjeti otok Hvar u njegovoj punini.

Doprinos razvoju istočnog dijela otoka Hvara

Kupnjom naših proizvoda podržavate pomalo zaboravljen i zapostavljen istočni dio otoka Hvara – selo Gdinj koje broji sve manje ljudi i Fjori fôra vrt koji je napravljen u znak zahvale otočkim težacima. 🫶

ana v
ana v
07/09/2023
Prekrasno mjesto, sa impresivnim zalaskom sunca. Inovativna ideja cijelog projekta, koja osvjezava turisticku ponudu Hvara. Voditelj Emil koji nas je proveo kroz park strucan i simpatican, ponudio nas je smokvama i domacom rakijom. Proizvodi koji su u ponudi za kupnju su odlican i kvalitetan suvenir, veselimo se upotrebi istih. Dajemo svoju potporu da projekt zazivi, vratit cemo se da vidimo kako planovi napreduju.
Davor Franicevic
Davor Franicevic
24/08/2023
The owners made a nice story about plants and spices that are native to the area, it is a refuge in the middle of nowhere, a place to learn about nature on the island
Luči Lončar
Luči Lončar
19/08/2023
Prekrasan vrt pun raznovrsnog, autohtonog bilja. Svakako navratite i uživajte!
Soňa Cyprová
Soňa Cyprová
16/08/2023
Takova mala dendrologicka zahrada na Hvaru, vstup dobrovolny, prijeti vrele. Puvabne a inspirativni misto.Dostanete vodu a muzete pouzit destnik jako slunecnik. Rostliny vseho druhu. A v obchode olej, likery a dalsi za solidni cenu. Stoji za navstevu.